sobota, 30 marca 2013

domowa biała kiełbasa

Pewnie większość z Was szykuje teraz specjały do koszyczka.
Ja sama zaraz zabieram się za ucieranie baby i malowanie jajek.

Może jednak część z Was namówi się jeszcze na przygotowanie białej kiełbasy.




Przepis pochodzi ze strony lepszego smaku


Kiełbasę próbowałam na zimno i na gorąco (jeszcze lepiej). Znajdzie się również w żurku :)

Składniki:
  • 1 kg ładnego, chudego schabu karkowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soli peklującej
dodatkowo 
  • gaza
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por)
  • ziele angielskie, pieprz

Przygotowanie:
  • schab zmielić 
  • dodać łyżeczkę soli
  • doprawić do smaku czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem
  • dokładnie wymieszać na jednolitą masę
  • z gazy wyciąć prostokąty, na środku gazy umieścić mięso w formie walca ;) i zawijamy w gazę (ja zrobiłam 10 kiełbasek - różnej wielkości)
  • Płaski rondel (u mnie duży garnek) napełnić do połowy wodą, wrzucić obrane i pokrojone jarzyny (marchew, pietruszka, seler, por) oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu) i zagotować. 
  • Doprawić do smaku solą. 
  • Do gorącego wywaru włożyć zrolowane i zawinięte w gazę białe kiełbaski i całość gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut (kiełbaski powinny być całkowicie zanurzone w płynie). 
  • Po tym czasie zestawić z ognia, a kiełbaski pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia. 
 Na wywarze powstanie żurek :)




Smacznego !

4 komentarze:

  1. Ja już koszyczek mam naszykowany :)

    Kiełbaska wyśmienita musi być bo wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia my koszyczek dopiero szykujemy :)
      A kiełbaska - warto spróbować bo rewelacja :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  2. też mam domową kiełbaskę ;d

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)