Szyszki

Robiąc porządki w szafkach kuchennych nie wiedziałam co poczynić z masą krówkową - a właściwie krówkową o smaku kawowym. Pomyślałam więc że może pierwszy raz w życiu zrobię szyszki.

Za ryżem preparowanym zwiedziliśmy cały sklep bo nie mieliśmy pojęcia gdzie mogą rzucić taki rarytas :lol: Znaleźliśmy przy orzechach na samym dole półki - przy ziemi praktycznie ;)



Składniki:
  • masa krówkowa kajmakowa
  • opakowanie ryżu
  • 120 g margaryny lub masła

Przygotowanie:
  • Masło rozpuszczamy w garnku.
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy masę i czekamy aż się wszystko ładnie rozpuści, cały czas mieszając.
  • Do rozpuszczone masy dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pozostało nam już tylko uformować kulki czy szyszki i odstawić do zastygnięcia - dla ułatwienia można włożyć masę do silikonowej formy na muffinki :) 

U nas pozostawione zostały na całą noc.




Smacznego !

ps. jak dla mnie wyszło za słodkie i ryż trochę zmiękł - nauczka na następny raz: albo dać połowę opakowania masy lub dać dwa opakowania ryżu :-) Plus znaleźć masę mniej słodką


Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)