niedziela, 31 marca 2013

zakwas na żur

Wiem , wiem - dzisiaj już każdy żur będzie jadł,  a ja dopiero podaję przepis na zakwas. Ale jak mogłabym podać przepis, którego nie wypróbowałam. No nie potrafię :) A żur z tego zakwasu powstał dopiero wczoraj :) 

Smakuje inaczej ... niż te z torebki - no ale to chyba naturalne - skoro jest naturalny :) 
Najważniejsze że R smakował - dużo przypraw i jest pycha.


Składniki:
  • 10 łyżek mąki (najlepiej żurkowej)
  •  3 ząbki czosnku
  •  ½ łyżeczki kminku
  •  1 łyżka majeranku
  •   liść laurowy
  •  500 ml letniej wody

Przygotowanie:
  • mąkę zalać ciepłą wodą
  • dodać czosnek i przyprawy
  • dokładnie wymieszać
  • odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni (u mnie stał dłużej ale co tam)
  • codziennie przemieszać


 I dzień














VII dzień (trochę postał ;) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)