grillowanie - pierś z indyka

Za oknem pogoda zmienna jak kobieta - czasem słońce, czasem deszcz. Dlatego podczas dzisiejszych porządków nie odpalaliśmy grilla na tarasie, a w zaciszu domowym.
Sklepy opustoszały od wszelkich maści mięsnych, więc zostały tylko filety z piersi indyczej, a właściwie sznycle.
I tak oto szybko mieliśmy pyszny, zdrowy obiad z surówką z sałaty i pomidora i pajda chleba ze smalcem własnej roboty. Palce lizać !

Składniki:
sznycle z indyka (pierś z indyka)

surówka:
sałata masłowa
pomidor
cebula
śmietana i jogurt plus czosnek

Przygotowanie:
Indyka otulamy w przyprawach (do woli  - ja miałam do kurczaka) i kładziemy na rozgrzanego grilla. Następnie możemy sie zabrać za przygotowanie surówki. Sałatę płuczemy i rwiemy na małe kawałki. Pomidora kroimy w plasterki i dzielimy na pół. Cebulkę kroimy w drobną kostkę (lub jak kto lubi w piórka). Wszystko mieszamy ze sobą, solimy i pieprzymy. Sos : jogurt mieszamy ze śmietaną, dodajemy 2 ząbki czosnku i dodajemy do surówki.


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty