Biszkopt - Thermomix
Podczas letnich weekendów uwielbiamy jeść ciasta z owocami. Małżon uwielbia na biszkopcie z galaretką. Dlatego najczęściej korzystam z prostych przepisów - mam dwa które zawsze się sprawdzają. Dzisiaj jeden z nich - biszkopt z Thermomixa.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie"
Składniki:
Przygotowanie:
Oczywiście można to wszystko zrobić za pomocą zwykłego miksera :)
ps. Biszkopt na zdjęciu jest zrobiony techniką "ojej co ja robię" - ponieważ czas mnie gonił i wiele rzeczy na raz robiłam to wrzuciłam wszystko na raz ;p ale mimo to udało się :)
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie"
Składniki:
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 MT oleju (50 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Do naczynia wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy motylka - czas 4 minuty, temp. 37 st., obroty poz. 4.
- 30 sekund przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać olej.
- Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać - czas 20-30 sekund, obroty poz. 2.
- Piec w tortownicy o średnicy 24 cm - czas około 25 minut w temperaturze 180 st.
Oczywiście można to wszystko zrobić za pomocą zwykłego miksera :)
ps. Biszkopt na zdjęciu jest zrobiony techniką "ojej co ja robię" - ponieważ czas mnie gonił i wiele rzeczy na raz robiłam to wrzuciłam wszystko na raz ;p ale mimo to udało się :)
Hmmm,no nigdy jakoś jeszcze tego thermomixa nie widzialam na żywo, nie wiem o nim nic...Muszę się podowiadywać!
OdpowiedzUsuńBon Appetit TM ma pewnie tyle samo przeciwników co zwolenników - ale jak ktoś już posiada to ustrojstwo to je wielbi :) Możesz wejść na ich stronę i zamówić pokaz u siebie - niezobowiązujący. Myśmy tak zakupili pierwszą machinę ale to już ładne parenaście lat temu. Moja teraźniejsza to prezent slubno nowo mieszkaniowy od Rodziców, za który jestem im dozgonnie wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś ze Śląska możesz skontaktować się ze mną 662 453 521 lub 533 203 165 jestem przedstawicielem Thermomixa i przeprowadzam takie bezpłatne, niezobowiązujące pokazy w domu u Ciebie lub u mnie. Teraz akurat będę piekła biszkopt, którego jakoś nigdy nie robiłam, a jutro robię urodziny synowi dla całej klasy, będzie pizza z TM, hot dogi i shake czekoladowy też oczywiście z TM. Pozdrawiam, Ola
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Robilam go juz kilka razy. Dzisiaj tez bede. Rodzinka zachwycona.
OdpowiedzUsuńciszę się :)
UsuńTo mój pierwszy biszkopt. Dzięki moim umiejętnościom w połączeniu z "cudownym" piekarnikiem biszkopt rósł i rósł był wielki a gdy go wyciągnąłem opadł. Ale smakuje przepysznie...
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo moj tez pierszy biszkopt tez urosl i byl wielki pozniej opadl :( ale w smaku przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze że w smaku pyszny - może za wcześnie wyciągnięty z piekarnika - mi też się czasami tak zdarza -ale trening czyni mistrza :)
Usuńpowodzenia !
NvioriKgioge Charles Naranjo https://wakelet.com/wake/FL5SFrno3erPFs0e-_w9l
OdpowiedzUsuńruncpunccuhan