Biszkopt - Thermomix

Podczas letnich weekendów uwielbiamy jeść ciasta z owocami. Małżon uwielbia na biszkopcie z galaretką. Dlatego najczęściej korzystam z prostych przepisów - mam dwa które zawsze się sprawdzają. Dzisiaj jeden z nich - biszkopt z Thermomixa.

Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie"


Składniki:
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1/2 MT oleju (50 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Do naczynia wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy motylka - czas 4 minuty, temp. 37 st., obroty poz. 4.
    • 30 sekund przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać olej.
  • Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać - czas 20-30 sekund, obroty poz. 2.
  • Piec w tortownicy o średnicy 24 cm  - czas około 25 minut w temperaturze 180 st.

Oczywiście można to wszystko zrobić za pomocą zwykłego miksera :)

ps. Biszkopt na zdjęciu jest zrobiony techniką "ojej co ja robię"  - ponieważ czas mnie gonił i wiele rzeczy na raz robiłam to wrzuciłam wszystko na raz ;p ale mimo to udało się :)

Komentarze

  1. Hmmm,no nigdy jakoś jeszcze tego thermomixa nie widzialam na żywo, nie wiem o nim nic...Muszę się podowiadywać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bon Appetit TM ma pewnie tyle samo przeciwników co zwolenników - ale jak ktoś już posiada to ustrojstwo to je wielbi :) Możesz wejść na ich stronę i zamówić pokaz u siebie - niezobowiązujący. Myśmy tak zakupili pierwszą machinę ale to już ładne parenaście lat temu. Moja teraźniejsza to prezent slubno nowo mieszkaniowy od Rodziców, za który jestem im dozgonnie wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli jesteś ze Śląska możesz skontaktować się ze mną 662 453 521 lub 533 203 165 jestem przedstawicielem Thermomixa i przeprowadzam takie bezpłatne, niezobowiązujące pokazy w domu u Ciebie lub u mnie. Teraz akurat będę piekła biszkopt, którego jakoś nigdy nie robiłam, a jutro robię urodziny synowi dla całej klasy, będzie pizza z TM, hot dogi i shake czekoladowy też oczywiście z TM. Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Robilam go juz kilka razy. Dzisiaj tez bede. Rodzinka zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  5. To mój pierwszy biszkopt. Dzięki moim umiejętnościom w połączeniu z "cudownym" piekarnikiem biszkopt rósł i rósł był wielki a gdy go wyciągnąłem opadł. Ale smakuje przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. To moj tez pierszy biszkopt tez urosl i byl wielki pozniej opadl :( ale w smaku przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze że w smaku pyszny - może za wcześnie wyciągnięty z piekarnika - mi też się czasami tak zdarza -ale trening czyni mistrza :)
      powodzenia !

      Usuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty