dynia z ciecierzycą - żółte rozgrzewające danie

Nie wiem czy koniecznie rozgrzewające danie jest konieczne, ale za oknem tak właśnie jesiennie się zrobiło, że naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Czasami nie trzeba jeść zielone, żółte w zupełności wystarczy. Zaspokoi to podniebienie każdego smakosza. Mimo, że nie ma w nim ani ryżu, makaronu czy kasz to jeszcze bez mięsa. A piękna barwa przypomina mi nadchodzącą złotą jesień.
Danie jest bardzo sycące więc spokojnie nadaje się jako główne danie na obiad. 
Improwizacja, a jak bardzo udana :) 



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • ok 200 g dyni
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoiczek ajvaru - przepis tutaj
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • przyprawy - curry, sól, suszony imbir, suszony czosnek, łyżeczka żółtej pasty curry


Przygotowanie:
  • na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
  • po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i również chwilę podsmażamy
  • dodajemy paprykę, przyprawy do smaku i ponownie chwilę smażymy
  • dodajemy odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, ajvar i mleko kokosowe - dokładnie mieszamy i dusimy przez około 15 min na małym ogniu (na kuchni elektrycznej miałam 5) od czasu do czasu mieszając






Smacznego !

Komentarze

  1. Jeśli z dyną to poproszę! Cały rok czekam na jej sezon, bo uwielbiam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)