brownie z cukinii

Jak już wiecie cukinia bardzo obrodziła w tym roku. Wciąż zbieramy plony i już nie wiemy jak ją przerabiać. Sosy już były, teraz przyszedł czas na słodkości. Przeglądając FB znalazłam piękne zdjęcie i tak oto znalazłam się na stronie ilovebake.pl, a tam znalazłam przepis na brownie z cukinii.  Zmieniłam oczywiście mąkę tortową na ostatni mój hit mąkę z ciecierzycy i również wyszło :) Faktycznie długo pozostaje świeży i zupełnie nie czuć smaku cukinii. Gdy nie powiecie nikt się nie dowie. Wyczuwalny jest za to smak kakao, co chyba każdego łasucha zadowoli :)  
Wystarczy tylko wymieszać składniki i gotowe. Dlatego szczerze polecam, nawet gdy nie macie czasu i nie lubicie zbyt długo się męczyć przy pieczeniu.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niewielka cukinia
  • szczypta soli

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć cukinię i zmiksować - czas 10 s/ obr 5
  • dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 1 - 1,5 min/ obr 5-6
tradycyjnie
  • cukinię zetrzeć na tarce najlepiej o grubych oczkach
  • w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre 
  • do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy - na koniec dodajemy cukinię

  • formę do pieczenia 25*25 smarujemy olejem lub wyścielamy papierem do pieczenia
  • przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 30-40 min
  • zostawiamy do wystudzenia 

Można polać czekoladą, ale to już sobie darowałam :) 





Smacznego !

Komentarze

  1. Ratunku! Wyszedł mi zakalec :( Co zrobiłem źle? Może za niska temperatura?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podkręć temp i zostaw trochę dłużej. Na zdjęciu widać u mnie też leciutki ;)

      Usuń
    2. U mnie też zakalec ciasto nic nie rosło mimo dodania proszku do pieczenia.
      Marta

      Usuń
  2. Myślę że dłużej w piecu .

    OdpowiedzUsuń
  3. piekarnik piekarnikowi nie równy - w takich sytuacjach najlepiej dłużej w piekarniku zostawić - do suchego patyczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty