racuszki drożdżowe z jabłkami

Oj myślałam, że złego licho nie bierze, ale jednak. Może nie rozłożyło mnie na łopatki, ale... Jak już człowiek wrócił z pracy to na nic więcej sil nie miał. Nie mówiąc już o tym, że za oknem ciemna noc. Jednak jak zawsze gdy przychodzi weekend mamy czas dla siebie. I dla swoich przyjemności.

Dlatego zapraszam Was na racuchy na śniadanie. Część przygotowałam bez jabłek, ale jednak ta część z jabłkami skradła moje serce. Miśka - nie wiem jak Ona to zrobiła - tylko w niektórych jabłka wyczuła 😁😁



Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl letniego mleka
  • 15 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju
  • 1 jabłko

Przygotowanie:
  • jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę
  • drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru - odstawiamy na chwilę
  • mąkę wsypujemy do miski, na środku robimy dołek i dodajemy zaczyn z drożdży i pozostałe składniki
  • dokładnie wszystko mieszamy - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka
  • smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni :)  

Posypujemy cukrem pudrem bo jednak o to zawsze prosi moje dziecię :) 




oczywiście mały pomocnik zawsze przy mnie jest ;) 



Smacznego !

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają te racuszki! Koniecznie muszę spróbować przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy, szybko się robią i szybko znikają 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają!! Uwielbiam tego typu placuszki, mogłabym jeść codziennie! :)

    https://buszujwkuchni.com- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Miśka też, ale wie że to tylko weekendowe szaleństwa :)

      Usuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)