pierś z indyka na kanapki

Jak już wiecie często wolę przygotować wędlinę na kanapki sama. Pierś z indyka często wydaje się być trudnym partnerem do współpracy, ale ta akurat jest przepyszna i bardzo soczysta. Może to że była robiona na parze w Thermomixie miało znaczenie :) 
Jeśli chodzi o doprawienie to dzieło Misi - nie powiem całkiem udane  :) Oczywiście starałam się zapisać ile dokładnie łyżeczek wpadło do miski, ale trzeba powiedzieć, że jest to na "oko". Wędlina wyszła przepyszna i czuję, że szybko zniknie, nawet pomimo tego, że R za wędliną drobiową nie przepada.



Składniki:
  • ok 1 kg piersi z indyka
  • 2-4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros"

Przygotowanie:
  • pierś z indyka umieścić w misce
  • dodać olej z przyprawami i dokładnie obtoczyć mięso
  • odstawić do lodówki najlepiej na całą noc
  • po tym czasie pierś zwinąć jak boczek/roladę i związać sznurkiem  - tylko nie niebieską nitką jak Bridget Jones ;)
  • do naczynia miksującego dodać 1 l wody 
  • mięso umieścić w Varomie i przykryć pokrywką - przygotowywać czas 45 min/temp Varoma (można zmniejszyć do 90 st) / obr 1-2




Smacznego !

Komentarze

Popularne posty