ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że to właśnie kruszonkę dziecko może zrobić samo - z naszą małą pomocą, a potem ją rozłożyć na cieście :) radość dziecka nie zna granic. Do tego szklanka mleka i jest błogo.




Składniki:
  • 4 szklanka mąki 
  • 50 g świeżych lub 14 g suchych (sprawdźcie na opakowaniu jaki jest odpowiednik suchych do świeżych)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 4 jaja
  • 1/3 szklanki oleju
kruszonka
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny 
  • około 500 g śliwek 


Przygotowanie:
na Thermomix
  • mleko i drożdże włożyć do naczynia miksującego i chwilę podgrzać - czas ok 2 min/temp 30 st/ obr 2
  • dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto - czas 3 min / Interwał
tradycyjnie
  • jeśli używamy świeżych drożdży należy wykonać zaczyn - wymieszać odrobinę mleka z drożdżami
  • mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych
  • wlewamy ciepłe mleko, cukier, jaja i mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką
  • dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto
  • na początku ciasto może nie chcieć współpracować, ale spokojnie zacznie się zmieniać w jednolitą masę
  • na koniec ręce zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy aż do wykorzystania całego oleju
następnie postępujemy tak samo
  • ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski  i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1,5 h
kruszonka 

  • wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie 
  • formę wykładamy papierem do pieczenia 
  • przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy 
  • przekrojone śliwki (pozbawione pestek ;) ) układamy na cieście miąższem do góry - w zależności ile chcemy śliwek 
  • obsypujemy kruszonką i odstawiamy na ok 30 min 
  • pieczemy w temp 180 st przez ok 50 min 





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty