babeczki marchewkowe

Jak zawsze gdy robię sok z marchwi nie pozwalam sobie na wyrzucenie tych "resztek" bo to one są dla mnie inspiracją do kolejnych wypieków z marchewką w roli głównej. Przecież właściwie zostaje właśnie to co byśmy mieli po starciu marchwi - no może poza tym, że materiał jest bardziej suchy. Nie przeszkadza to jednak w niczym, aby właśnie lekko oszukać naszych najbliższych. 



Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • ok 150 g cukru
  • 2 jaja
  • 200 g startej marchwi
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina soli
Przygotowanie:
  • masło utrzeć z cukrem 
  • dodawać po jednym jaju cały czas ucierając
  • dodać marchew, mąkę i pozostałe składniki dokładnie mieszając
  • foremkę na muffinki uzupełniać do 2/3 wysokości - lub też natłuścić masłem formę na mini babeczki
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min



Można posypać np cukrem pudrem choć u nas zniknęły i bez tego :) 




Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)