gołąbki trochę na inaczej

Kolejna z serii warto rozmawiać. Poszłam z koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :)
Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno.





Składniki:

  • 1/4 niewielkiej kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • ugotowana szklanka ryżu
  • 1 nieduża cebula
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka
  • sok pomidorowy

Przygotowanie:
  • kapustę siekamy drobno i odkładamy 
  • mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą
  • doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy
  • na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty
  • na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków)
  • przykrywamy kolejną warstwą kapusty
  • zalewamy sokiem pomidorowym
  • zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min








Smacznego !

Komentarze

  1. Oooo ciekawy przepis! Takiego sposobu na gołąbki nie znałam :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi synowie zawsze odwijają tradycyjne gołąbki i wyjadają nadzienie, kapustę zostawiając nietknięta. Być może ten przepis umożliwi przemycenie im choćby niewielkiej dawki warzywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować :) na mojego męża działa hihi

      Usuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty