cukinia w cieście naleśnikowym

Ostatnimi czasy czasu coraz mniej. A to po pracy poszukiwania wyprawki dla przedszkolaka - gdzie ja znajdę fartuszek do malowania z długim rękawkiem ;-) A to na działkę trzeba podjechać zerwać plony bo obrodziło. A to po prostu z Młodą dłużej zostać na dworze. Jednak przy okazji zebrania plonów z działki, kilka mniejszych cukinii zerwaliśmy. I stąd pomysł na coś innego,a le wypróbowanego przez innych. Mój Tato mówi, że to najlepsze chipsy hehehe A ja że najlepsze rozwiązanie na cukinię - idealne do pracy nawet gdy nie mamy gdzie podgrzać sobie jedzenia. Następna porcja będzie w wersji na ostro, na prośbę Taty.



Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • cukinie myjemy i kroimy w paski 
  • z mąki. mleka i jaja przygotowujemy ciasto - doprawiamy odrobiną soli i pieprzem
  • plastry cukinii maczamy w cieście (wkładałam po kilka do ciasta i wyławiałam :)  ) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron
  • jemy na ciepło (uwaga wciąga) lub na zimno jako przekąska
podobno z keczupem smakuje jeszcze lepiej ;)






Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty