rolada malinowa

Ostatnio z Mamą uwielbiamy piec rolady. Są delikatniejsze i szybko się robią. Piekarnik działa dosłownie kilka minut a mamy ciasto, które zadowoli każde podniebienie. Tym razem Mama przyszła do mnie z przepisem wyciętym z gazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-)

Mała sugestia po upieczeniu - ser biały mimo naszych modyfikacji jest mocno wyczuwalny (grudki). Dla jednych to na plus, dla nas do zmiany. Kolejnym razem będzie ser z kubełka lub biały kilkurotnie mielony.



Składniki:
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 250 g malin 
  • sól
  • 150 g mascarpone
  • 500 g twarogu - zmielonego 
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g śmietany kremówki 
  • cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:
  • białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru
  • kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
  • ciasto delikatnie wymieszać łyżką 
  • przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm)
  • wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st i piec przez ok 10 min 
  • biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować - pozostawić do wystudzenia
  • serek mascarpone wymieszać z twarogiem (ja miałam zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę)
  • dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy)
  • ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;) 
  • trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać
  • wystudzony biszkopt rozwinąć
  • posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować
  • roladę włożyć do lodówki na min godzinę
  • posypać cukrem pudrem i malinami do dekoracji 





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty