wtorek, 1 sierpnia 2017

pasztet z cukinii z boczkiem

Cztery lata temu, przepis na pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :) 





Składniki:

  • 1 bardzo duża cukinia
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 125 g boczku surowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  • cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy
  • na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy
  • cebulę kroimy w kostkę
  • do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek
  • dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy
  • dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę 
  • przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet
  • pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)