środa, 22 marca 2017

ryż z pieczarkami

Jednym z moich ulubionych dań jest ryż z pieczarkami. Jak już wiele razy wspominałam, najprostsze rozwiązania czasami dają najwięcej możliwości. Bo właśnie ryż z pieczarkami to podstawa do wielu innych kombinacji. Chociaż my lubimy też tak zwyczajnie. Miśka co prawda za pieczarkami nie przepada i je z tej kombinacji sam ryż (no z cebulą jednak), ale zawsze coś :) 

Ryż ten można traktować jako samodzielny posiłek, ale można dodać do niego np. kurczaka z brokułami i każdy będzie zadowolony. 



Składniki:
  • 100 g ryżu 
  • 1 niewielka cebula
  • 5-6 dużych pieczarek 
  • woda do gotowania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na rumiany kolor
  • pieczarki kroję w plasterki i dodaję do gotowej cebuli
  • solę, pieprzę i podsmażam, aż pieczarki zmiękną 
  • dodajemy ryż, zalewamy wodą (1;2 - 1 porcja ryżu do 2 porcji wody), mieszamy 
  • gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż od czasu do czasu mieszając




Ryż jest idealny zarówno na ciepło jak i na zimno :) 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wydaje się niemalże banalnie proste w wykonaniu, ale równie smaczne. Pewnie wypróbuję jako że na masę wolnego czasu nie narzekam, a lubię zjeść coś normalnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to właśnie chodzi. Jest dokładnie tak jak piszesz :) polecam i pozdrawiam
      Gosia

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)