czwartek, 30 marca 2017

kakaowe batoniki owsiane

Jak można się domyślać, każdy z nas ma takie dni kiedy ma ochotę na coś słodkiego. Więc jeśli tylko mogę, wolę sama stworzyć jakieś małe słodkości. W naszej kuchni zawsze znajdziecie płatki owsiane, jakieś kukurydziane i kakao. Zamiast miodu w czeluściach szafki znalazł się syrop klonowy. I tak powstały kakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :) 



Składniki:
  • 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • szklanka płatków śniadaniowych
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • kilka łyżek babki jajowatej 
  • ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1-2 łyżki kakao

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie 
  • przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i dokładnie przyciskamy łyżką - najlepiej jak papieru będzie na tyle dużo żeby można było przykryć batony i dokładnie docisnąć
  • odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc 
  • następnie pokroić w zgrabne batoniki i zabierać ze sobą do pracy/szkoły/na piknik 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)