czwartek, 16 marca 2017

krakersy serowe

Coś co tygryski lubią. Idealna przekąska do piwa, chociaż Misia i bez piwa wcina. Robiłam pierwszy raz i już wiem że następny będzie modyfikowany. Bo sam ser to za mało :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g zimnego masła
  • 120 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować
  • ciasto powinno wejść gładkie i elastyczne
  • zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1h
  • po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1 mm i odkrawać krakersy
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 220 ° przez ok 5-7 min
  • ostudzić a potem już tylko jeść 😊


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)