wątrobianka - czyli pasztet z wątróbki
Lubię pasztety, no nie wiem dlaczego ale tak jest. Czasami taka kanapka z pasztetem i jeszcze ogóreczkiem do tego to dla mnie spełnienie. Ale sami wiecie jak to jest, lepiej jednak zrobić samemu. Tym razem zapraszam na wątrobiankę Skąd nazwa - no przecież wiadomo. Pasztet z wątróbek brzmi oczywiście znacznie lepiej, no ale przecież to klasyczna wątrobianka jest. W smaku idealna, zresztą każdy z nas może sobie doprawić do smaku wg własnych upodobań. Na kanapce rozsmarowuje się gładko a co za tym idzie może uda się przemycić również dzieciom. Ta wersja jest odrobinę bardziej kaloryczna, ale co tam rozpoczynamy z wysokiego C.
Składniki:
- 500 g wątróbki
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 duże cebule
- masło/olej do smażenia
Przygotowanie:
- wątróbkę myjemy i dokładnie "obieramy" ze wszystkich błonek
- kroimy w równe kawałki i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła
- cebulę drobno siekamy i dodajemy do wątróbki - dusimy przez ok 15 min
- dolewamy śmietankę i dusimy jeszcze przez ok 5 min
- odstawiamy z kuchenki tak aby lekko ostygło
- doprawiamy do smaku i blendujemy na gładką masę
- przekładamy do słoika/miseczki w której będziemy przechowywać naszą wątrobiankę
Przechowujemy oczywiście w lodówce, ale długo tam nie zagości ;-)
Smacznego !
Witam! Mam pytanie odnośnie śmietanki - ilu procentowa ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie śmietanka słodka 30 %
UsuńPYCHA lecz JA robię ze względów zdrowotnych z duszonym mięsem . Jeśli nie mam woreczka żółciowego to uważać na wątróbkę.
OdpowiedzUsuńdobra rada :)
UsuńCześć
OdpowiedzUsuńIle taka watrobianka może leżeć w lodówce ?
Nasza nie wytrzymała kilku dni, bo zniknęła ;)
UsuńZrobiłam ale wyszła mi rzadka . Czy jak to wystygnie to zgęstnieje ?
OdpowiedzUsuń