Pączki z kefirem
Jak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁
Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem, tak w tym roku będą z kefirem. Pączki są mega puszyste i bardzo smaczne. Kompletnie nie czuć, że zrobione z kefirem.
Składniki :
- 2 jaja
- 180 g kefir
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- mokre składniki wymieszaj razem
- do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj
- powoli dodaj suche składniki do mokrych
- w niedużym garnku podgrzej olej
- łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia )
- smażymy pączki na złoty kolor z obu stron
- dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz
Gdy ostygną możemy oprószyć cukrem pudrem 😊
Smacznego !
Z kefirem jeszcze nigdy nie próbowałam robić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Polecam :)
UsuńDodałam trochę więcej mąki, aby móc rozwałkować ciasto i wykroić pączusie 🍩🍩🍩 Wyszły PRZEPYSZNE! Serdecznie polecam 👍😘 Szybciutko się robi ⏲️
OdpowiedzUsuń