niedziela, 5 lutego 2017

Pączki z kefirem

Jak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza  - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁
Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem, tak w tym roku będą z kefirem. Pączki są mega puszyste i bardzo smaczne. Kompletnie nie czuć, że zrobione z kefirem.



Składniki :
  • 2 jaja 
  • 180 g kefir
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 

Przygotowanie :
  • mokre składniki wymieszaj razem
  • do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj 
  • powoli dodaj suche składniki do mokrych
  • w niedużym garnku podgrzej olej
  • łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia )
  • smażymy pączki na złoty kolor z obu stron
  • dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz 
Gdy ostygną możemy oprószyć cukrem pudrem 😊






Smacznego !

2 komentarze:

  1. Z kefirem jeszcze nigdy nie próbowałam robić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)