poniedziałek, 13 lutego 2017

wegański paprykarz z kaszy jaglanej

Może nie jestem największą fanką kaszy jaglanej, ale staram się wprowadzać ją również do naszej diety. Sama w sobie kompletnie nie zdobyła mojego serca, nie mówiąc już o sercu i podniebieniu R, ale za to jako dodatek do wielu dań serce moje ma zdobyte.
Tym razem lekka kombinacja z tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie  nasza królowa  😊




Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 puszki pomidorów 
  • sól i pieprz do smaku 
  • papryka słodka, kurkuma lub curry 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:
  • kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 
  • cebulę pokroić w kostkę i zezłocić w garnku
  • dodać posiekany czosnek
  • marchewkę i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach
  • paprykę pokroić w drobną kostkę 
  • do zeszklonejcebuli i czosnku dodać warzywa i chwilkę poddusić 
  • po chwili  dodać pomidory, dokładnie wymieszać i dalej dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut
  • na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i curry
  • zdjąć z ognia i poczekać aż lekko ostygnie
  • dodać ugotowaną kaszę i zblendować (szczerze mówiąc każdemu będzie odpowiadała inna konsystencja ;) )
  • przełożyć do skoczków i przechowywać w lodówce 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)