niedziela, 25 września 2016

łagodna zupa dyniowa

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty. Co prawda na razie na naszą dynię z zamrażalnika, ale zawsze coś. Trzeba zrobić miejsce na nowy egzemplarz. Wariantów zupy dyniowej jest tyle ile osób gotujących, a nawet jeszcze więcej. 
Tym razem przygotowałam bardzo łagodną wersję ze śmietanką. Tylko kilka składników, a smak mmmmm.



Składniki:
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • ok 250 g dyni 
  • kilka łyżek śmietanki 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki słonecznika do dekoracji

Przygotowanie:
  • cebulę i czosnek pokroić w kostkę 
  • podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju 
  • gdy się zarumieni dodać do nich pokrojone w kostki ziemniaki i dynię 
  • chwilę podsmażyć i zalać wodą tak aby tylko przykrywały warzywa
  • gotować pod przykryciem ok 20 min - można sprawdzić czy ziemniaki będą miękkie 
  • dodać śmietankę i przyprawić do smaku
  • odstawić na chwilę aby nie było gorące i następnie zmiksować na jednolitą masę
  • podawać dekorując pestkami z dyni

ps. gdy chcemy bardziej dietetycznie, zamiast śmietanki można użyć jogurtu lub mleka





Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)