piątek, 30 września 2016

schab po chińsku

Hmmm nawet nie wiem czy dobrze nazwałam to danie. Inspiracją były jak zawsze rzeczy odnalezione w kuchni. W lodówce leżał schab, który przejadł nam się jako kotlet. Dodatkowo lubimy dania wyraziste, więc kompozycja smaków dobrana odpowiednio. Sosy sojowe, ostrygowe, rybne i wiele innych cudnych przypraw w szafce czeka na swoją kolej - więc dlaczego nie mamy tego wykorzystać dzisiaj.




Składniki:
  • 1/2 kg schabu
  • sezam do posypania
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
marynata
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"

Przygotowanie:
  • przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce
  • schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty
  • odkładamy do lodówki na min 40 min - pamiętajcie im dłużej tym lepiej :)
  • po tym czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy na małej ilości oleju
  • do marynaty dodajemy odrobinę wody ze skrobią
  • gdy mięso będzie już gotowe odstawiamy je z płyty, dolewamy marynatę i dokładnie mieszamy - jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę letniej wody i mieszamy
  • schab układamy na talerzu i posypujemy sezamem

Podajemy z makaronem lub ryżem smażonym i surówką :) 




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)