sobota, 12 grudnia 2015

pierogi z mięsem

Kolejna propozycja do wykorzystania mięsa z ugotowanej zupy. Szczególnie jak ugotujemy prawdziwy rosół z kilku rodzai mięs. 

Tym razem zapraszam na pierogi z mięsem. Przepis na ciasto pochodzi z książki Świątecznej Thermomixa - resztę napisało życie ;) 


Składniki:
ciasto
  • 2,5 MT letniej wody (1MT = 100 ml)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki
farsz
  • ok 0,5 kg mięsa z rosołu (np. kurczak, wołowina)
  • 1 jajo
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki na ciasto włożyć do Thermomixa i wyrabiać 1 min/ poz Interwał
  • mięso zmielić w maszynce do mielenia
  • dodać jajo i doprawić do smaku - jeśli masa byłaby zbyt zbita, dodać odrobinę wody
  • ciasto rozwałkowywać cienko, szklanką lub innym gadżetem wykrajać kółka
  • na środek ciasta nakładać kulkę farszu i ścisnąć dobrze brzegi !
  • gotować we wrzącej wodzie przez ok 3-5 min 
  • podawać np z cebulką






Smacznego!!the

2 komentarze:

  1. Nie mam maszynki do mielenia, mam tylko Thermomix. Inaczej się nie da?

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)