piątek, 25 grudnia 2015

imprezowe ślimaczki

Dzisiaj w zasadzie miało mnie nie być. Ale może ktoś będzie chciał zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym. Coś innego, coś co może być na Święta, ale i na karnawał jak najbardziej. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowo jeszcze robią się szybko i prawie same ;)



Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki (15 dag)
  • 1 cebula
  • nieduża papryka
  • szczypiorek 
  • ser żółty (15 dag)
  • jajko - białko i żółtko osobno
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • szynkę cebulę i ser pokroić w kostkę
  • szczypiorek poszatkować
  • wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami
  • ciasto francuskie rozłożyć, posmarować nadzieniem - pozostawić brzegi do sklejenia
  • zawinąć jak strudel - dokładnie skleić 
  • kroić ostrym nożem w plastry o grubości ok 2-3 sm i układać na blaszce
  • posmarować żółtkiem
  • piec 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 st 



oczywiście ktoś musiał pomagać przy zdjęciach ;-)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)