piątek, 18 grudnia 2015

paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego

Kolejna propozycja wykorzystania mięsa z rosołu :)

Jutro będzie tradycyjnie z krokietem, natomiast dzisiaj zapraszam na mniej tradycyjne wykonanie. Paszteciki z ciasta francuskiego. Wykonanie mega szybkie - pieczenie też nie zajmuje wiele czasu. Idealne rozwiązanie np. na świąteczny obiad jak i na karnawałowe spotkanie, które przed nami.




Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu - u mnie zazwyczaj kurczak, schab czy szynka - ok 300 g
  • sól i pieprz
  • jajko +  do posmarowania ciasta
  • ciasto francuskie

Przygotowanie:
  • ostudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa, doprawić do smaku 
  • dodać jajko i dokładnie wymieszać - gdy mięso będzie za suche dodać wody (uwaga, dodawać po trochu)
  • ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w prostokąty 
  • na prostokąty wyłożyć cienko mięso 
  • zwijać w rulony 
  • ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st przez ok 15 min - patrzeć aż ciasto będzie zrumienione :)
Podawać z barszczykiem czerwonym - pycha zestaw.

 ktoś bardzo pomagał mi w robieniu zdjęć ;)


i koniec na dzisiaj Mamo !



Smacznego !


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      oj tak, tak samo smakują :)

      Usuń
  2. Właśnie nabrałam ochoty na takie paszteciki. Lekkie, bo ciasto francuskie i pożywne, bo z mięskiem. Super !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecamy :)
      nawet Młoda kosztowała :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)