sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Przepis ten czekał na swoją kolej. Ciasta dawno już nie ma, nie mówiąc o tym, że udało mi się w porę uratować jeden kawałek żeby chociaż zdjęcia zrobić :)
Przepis pochodzi ze strony Kuchni Lidla - jednak robiłam bez polewy czekoladowej - kalorie były wystarczające ;)
Składniki:
spód
- 110 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 35 g kakao
- 60 g cukru pudru
- łyżka zimnej wody
- łyżeczka ekstraktu z wanilii - dałam cukier waniliowy
masa serowa
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie - użyłam w pudełeczku
- szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- nasiona z 1 laski wanilii - nie dałam
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
spód
- wszystkie składniki wymieszać w melakserze do gładkiej konsystencji (Thermomix czas 2 min / obr 3-4)
- schodzić pół godziny w lodówce
- po tym czasie wyciągnąć ciasto, wylepić tortownicę i nakłuć widelcem
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 25 min
- do piekarnika na najniższy poziom włożyć naczynie żaroodporne napełnione wodą
- ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę
- dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając
- dodać resztę składników (bez skórki) i dokładnie wymieszać
- na koniec dodać skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać
- wylać masę na gorący lub ostudzony spód
- piec ok 1,20 h w temp 170 st - tak aby boki się ścięły a środek nie będzie surowy
- po tym czasie wyjąć naczynie z wodą z piekarnika
- sernik studzić w uchylonym piekarniku
- najlepiej chłodzić jeszcze przez całą noc w lodówce
ps. u mnie ostatnie punkty pominięte - goście już szli więc dostali jeszcze lekko ciepły sernik - i tak był dobry :)
Smacznego !
Śliczny :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń