środa, 20 maja 2015

sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Przepis ten czekał na swoją kolej. Ciasta dawno już nie ma, nie mówiąc o tym, że udało mi się w porę uratować jeden kawałek żeby chociaż zdjęcia zrobić :) 

Przepis pochodzi ze strony Kuchni Lidla - jednak robiłam bez polewy czekoladowej - kalorie były wystarczające ;)


Składniki:
spód
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • łyżka zimnej wody 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii - dałam cukier waniliowy 

masa serowa
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie - użyłam w pudełeczku
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasiona z 1 laski wanilii - nie dałam
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
spód
  • wszystkie składniki wymieszać w melakserze do gładkiej konsystencji  (Thermomix czas 2 min / obr 3-4)
  • schodzić pół godziny w lodówce
  • po tym czasie wyciągnąć ciasto, wylepić tortownicę i nakłuć widelcem
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 25 min
masa
  • do piekarnika na najniższy poziom włożyć naczynie żaroodporne napełnione wodą
  • ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę
  • dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając
  • dodać resztę składników (bez skórki) i dokładnie wymieszać
  • na koniec dodać skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać
  • wylać masę na gorący lub ostudzony spód
  • piec ok 1,20 h w temp 170 st - tak aby boki się ścięły a środek nie będzie surowy
  • po tym czasie wyjąć naczynie z wodą z piekarnika
  • sernik studzić w uchylonym piekarniku 
  • najlepiej chłodzić jeszcze przez całą noc w lodówce


ps. u mnie ostatnie punkty pominięte - goście już szli więc dostali jeszcze lekko ciepły sernik - i tak był dobry :) 


Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)