piątek, 15 maja 2015

babka piaskowa śmietankowa

Każdy nowy przepis na babkę uważam za bardzo ważny - nie wiem jak Wy, ale ja lubię poznawać nowe oblicza babek ;)

Dzisiaj przyjeżdża w odwiedziny do nas Mama R, więc coś na szybko do kawy jak najbardziej przydatne ;) Padło na babkę piaskową śmietankową - chociaż u nas śmietankowo waniliowa będzie.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska 1001 przepisów"



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe - dałam waniliowe bo takie miałam
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki margaryny lub masła (125 g)
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • mak - dodałam od siebie ;)
Przygotowanie:
  • do utartego na puch masła/margaryny z cukrem pudrem dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku
  • gdy składniki się połączą, wlewamy w mniejszych ilościach śmietanę nadal ucierając
  • następnie dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, budynie i proszek do pieczenia
  • ciasto wyrabiamy ok 8 min 
  • pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko ale dokładnie łączymy z ciastem
  • przekładamy do keksówki - jeśli nie mamy silikonowej pamiętajmy o wytłuszczeniu formy i wysypaniu np kaszą manną 
  • pieczemy ok 45 min w temp 160 st
  • chłodzimy przez ok 10 min i dekorujemy cukrem pudrem 

na Thermomix - ja swoją babkę robiłam Thermomixem
  • do naczynia miksującego wkładamy motylek 
  • ucieramy na puch masło/margarynę i cukier puder - czas 10 s/ obr 4-5
  • dodajemy żółtka - czas ok 5 s/obr 4-5 
  • dodajemy śmietanę - czas ok 4 s/obr 4-5
  • dodajemy mąki, budynie i proszek - czas 3 min / obr 3-4
  • dodajemy pianę ubitą z białek - czas 20 s / obr 1-2
reszta tak jak tradycyjnie :) 




Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)