wtorek, 15 października 2013

a'la strogonow

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Kuchnia niskotłuszczowa"
Lekka propozycja na obiad




Składniki:
  • 350 g chudego mięsa - u nas szynka
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  •  2 ząbki czosnku - rozgniecione lub posiekane
  • 25 g mąki 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej - użyłam gęstego keczupu 
  • 425 ml świeżego bulionu
  • 125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 duża papryka zielona, pokrojona w plasterki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki jogurtu natiralnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • mięso pokroić w kostkę o długości ok 1 cm
  • na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie smażyć mięso
  • dodać cebulę i czosnek - smażyć ok 4 minut aż mięso delikatnie się zarumieni
  • dodać mąkę, pastę pomidorową, wlać bulion i dokładnie wymieszać
  • dodać pieczarki, paprykę, przyprawy i gałkę muszkatołową
  • doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować ok 20 minut aż mięso będzie wystarczająco miękkie
  • patelnię zestawić z ognia i dodać jogurt 
  • podawać z ziemniakami, ryżem lub kuskusem 



Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)