sobota, 19 października 2013

pasztet z cukinii

Nie wiedziałam co zrobić z wielką cukinią która już od dłuższego czasu stała i patrzyła się na mnie z kąta kuchni. 

Myślałam o zupie czy plackach, ale na blogu kuchni z dwóch stron znalazłam przepis na pasztet z cukinii. Uwielbiam takie nowości więc postanowiłam się zmobilizować i upiec pasztet - bo czasami człowiek ma dość mięsa.



Przepis podaję za siostrami :) 

Składniki:
  • duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • 4 jaja
  • ser żółty - ja dałam 10 dkg
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek - dałam 2 duże ząbki
  • przyprawa "jarzynka"
  • bułka tarta 
  • gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
  • cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy (oczywiście ja o tym zapomniałam no i odciskałam później a nie udało mi się to w całości ;p
    a okazuje się że jest to bardzo ważne - bo mój pasztet jest bardzo "mokry" )
  • marchew i pietruszkę również ścieramy 
  • cebulę kroimy w kostkę 
  • ser ścieramy na grubych oczkach - lub gdy mamy w plasterkach to kroimy w drobną kosteczkę
  • warzywa i ser mieszamy ze sobą i dodajemy jajka, bułkę tartą (tak aby zawiązać masę) i przyprawy - do smaku
  • masę wykładamy do keksówek - ja używam silikonowych 
  • pieczemy w temp 180 st ( ja podwyższyłam do 195) aż wierzch się nie zarumieni





Smacznego !

4 komentarze:

  1. kocham i uwielbiam bezmięsne pasztety...a cukinia? mmmmmm....Daj kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak się składa że jeszcze jest :)
      ja nie wiedziałam, że aż tak będzie mi smakował - teraz czas spróbować kolejny bezmięsny :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)