niedziela, 20 października 2013

ciasteczka z sezamem

W piątek na zakupach zamiast białego sezamu znaleźliśmy czarny - został on od razu wykorzystany :)

Jak tylko znalazłam przepis na stronie małej cukierenki (co jak co ale ta strona jest godna polecenia ! ) wiedziałam, że muszę upiec te ciasteczka :)



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 170 g margaryny 
  • 60 g cukru
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek sezamu - wykorzystałam czarny

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z cukrem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia
  • dodać posiekaną margarynę i ręcznie utrzeć na kruszonkę
  • dodać jajko i sezam i zagnieść ciasto - będzie się lepiło do rąk ;p
  • umyć ręce i z ciasta utworzyć wałek - ja wykorzystałam folię spożywczą i w niej powstawał mój wałek :)
  • włożyć ciasto do zamrażalnika na ok 40 minut
  • schłodzone ciasto kroimy na krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st - termoobieg (ja tak piekłam) lub 180 st "góra - dół" przez ok 15 - 20 minut - aż do zarumienienia





Ciasteczka są przepyszne - R podkradał jeszcze ciepłe ;)
Mam nadzieję, że koledzy z pracy R będą zadowoleni bo małe opakowanie ciasteczek do nich leci :) 

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia na szczęście tak samo smakują :)

      Usuń
  2. Wyglądają fantastycznie :) Jak zobaczyłam miniaturkę zdjęcia myślałam, że są z makiem, a tu taka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin cieszę się :-)
      pierwszy raz kupiłam czarny sezam - i na razie wypróbowany na słodko :)
      teraz koniecznie muszę wypróbować go na "słono" :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)