jogurtowe ciasto z owocami
Ponieważ sezon na truskawki już dobiega końca, postanowiłam raz jeszcze upiec z nimi ciasto.
Przepis na ciasto jogurtowe już na blogu jest (tutaj). Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Moich Wypieków
Ja jedynie poszłam na łatwiznę i skorzystałam z pomocy Thermomixa :)
Ciasto wyrosło bardzo i część już zniknęła - pozostała część idzie ze mną jutro na działkę wypoczywać :)
Składniki (podaje za Wypiekami - moje zmiany na kolorowo)
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - dałam zwykły ;p
- 1 duże jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta - nie dałam
- 600 g jogurtu greckiego - dałam swój naturalny
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej - następnym razem będzie tylko 1 lub 1,5
- 600 - 700 g dowolnych owoców - dałam ile miałam truskawek i jagód - moje ulubione połączenie jeśli chodzi o ciasto
Przygotowanie:
tradycyjne (za Wypiekami)
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
- W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny - do połączenia.
- Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
- wszystkie składniki w kolejności podanej wkładamy do naczynia miksującego
- mieszamy ok 3 minut, poz. 4
- piekarnik nastawiamy na 160 stopni
- ciasto wykładamy do blaszki (używam silikonowej)
- układamy owoce - ja swoje powrzucałam ;p
- piec ok 50 - 60 minut - do suchego patyczka
- przed podaniem można udekorować cukrem pudrem :)
Smacznego !!
Nie specjalnie czuję smakową różnicę między wypiekiem z olejem słonecznikowym, a takim z rzepakowym. Ale ten drugi natomiast ma dużo lepszy skład tłuszczowy przez co jest znacznie zdrowszy - polecam więc przerzucić się na rzepak ;)
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź - spróbujemy :)
Usuń