sobota, 13 lipca 2013

chleb z kaszą gryczaną


Jest wiele przepisów na pieczywo. Miałam ochotę na coś innego.
Już nie raz jadłam chleb z kaszą gryczaną, przepisów jest wiele - np na blogu przy stole
Skąd wzięłam przepis :)



podaję całkowicie za blogiem przy stole :)
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (niekoniecznie)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 165 g ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie:
  • Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać 1/4 szklanki letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. 
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. 
  • Po tym czasie zacząć wyrabianie, dodając resztę letniej wody, sól, czarnuszkę i słonecznik. - używam Thermomix.
  • Dobrze wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, umieścić w misce wysmarowanej łyżeczką oleju lub oliwy, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. - jak prawie zawsze ustawiam na włączonej zmywarce
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odpowietrzyć, wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i wyrabiać za pomocą miksera przez 20 minut- Thermomixem czas wyrabiania 2minuty/ obr interwał
  • Formę keksową o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem lub oliwą. Dno można posypać grubą solą morską - nie zrobiłam tego
  • Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Uwaga! Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące, ale tak ma być. Żeby ułatwić sobie nakładanie i wyrównanie ciasta w formie, można to robić zmoczonymi rękami. Wyrównać wierzch.
  • Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 60 minut
  • Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.






Smacznego!

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)