ogórki małosolne
Uwielbiam ogórki małosolne - R ich nie lubi, bo twierdzi, że to takie niezrobione kiszone .... no cóż, o gustach się nie dyskutuje.
Dlatego cały słój należy do mnie ;-)
Powiem tak - wszystko robione na oko - tak żeby się zmieściło do słoja :)
Składniki:
- ok 1 kg ogórków
- 3 ząbki czosnku
- koper do kiszenia
- nie miałam chrzanu - ale dzisiaj wykopię sobie na działce :)
- sól (dałam do wekowania)
- woda - przegotowaną daję
Przygotowanie:
- ogórki myjemy i odcinamy końcówki - z dwóch stron
- układamy w naczyniu, w którym będziemy kisić - my mamy specjalny słoik do kiszenia ;)
- obieramy czosnek i wrzucamy do słoja - tak aby się znalazł w kilku miejscach
- wsypujemy łyżkę soli
- na wierzch układamy koper
- wszystko zalewamy zagotowaną wodą
- teraz najgorsze - oczekiwanie na lekkie ukiszenie ;) ja spróbowałam na 3 dzień
Smacznego !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)