rożki drożdżowe z owocami
Z serii "za dużo przetworów zrobiłam" i trzeba wykorzystać to w różnych sytuacjach :)
Dzisiaj zapraszam na rożki drożdżowe z owocami - dzisiaj z jabłkami (które w lecie zagościły w moich słoikach)
Przepis znalazłam w jakiejś książeczce którą dostałam w żabce ładnych pare lat temu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 80 g margaryny
- cukier puder
- owoce - u nas na pierwszy rzut poszedł słoik jabłek
Przygotowanie:
- do rozkruszonych drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, przesianą mąkę i sól - mieszamy
- dolewamy mleko - ponownie mieszamy
- dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy ciasto - w przepisie polecili wyrabiać robotem, ja robiłam ręcznie - ale podsypywałam mąką ponieważ ciasto mi się kleiło
- odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - najczęściej korzystam z okazji włączonej zmywary i miska ląduje na niej - i jest ciepło :)
- gdy ciasto urośnie zaczynamy zabawę - rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty - na każdym kwadracie układamy owoce i zawijamy w trójkąty i smarujemy żółtkiem
- układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st
- posypujemy cukrem pudrem
Smacznego !
ps. R od razu z pomysłem że przecież tu będą rewelacyjnie pasowały nadzienia z sera, z owocami całymi itd itp ;)
moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń