rożki drożdżowe z owocami

Z serii "za dużo przetworów zrobiłam" i trzeba wykorzystać to w różnych sytuacjach :)

Dzisiaj zapraszam na rożki drożdżowe z owocami - dzisiaj z jabłkami (które w lecie zagościły w moich słoikach)


Przepis znalazłam w jakiejś książeczce którą dostałam w żabce ładnych pare lat temu. 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 80 g margaryny
  • cukier puder
  • owoce - u nas na pierwszy rzut poszedł słoik jabłek

Przygotowanie:
  • do rozkruszonych drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, przesianą mąkę i sól - mieszamy
  • dolewamy mleko - ponownie mieszamy
  • dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy ciasto - w przepisie polecili wyrabiać robotem, ja robiłam ręcznie - ale podsypywałam mąką ponieważ ciasto mi się kleiło
  • odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - najczęściej korzystam z okazji włączonej zmywary i miska ląduje na niej - i jest ciepło :)
  • gdy ciasto urośnie zaczynamy zabawę - rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty - na każdym kwadracie układamy owoce i zawijamy w trójkąty i smarujemy żółtkiem
  • układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st
  • posypujemy cukrem pudrem





Smacznego !


ps. R od razu z pomysłem że przecież tu będą rewelacyjnie pasowały nadzienia z sera, z owocami całymi itd itp ;) 

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)