sobota, 5 stycznia 2013

sos chrzanowy Babci Celi

Dzisiaj odwiedzając Babcię, mój nos wyczuł coś przepysznego - no i pomysł na obiad gotowy :)
Nie wiedziałam, że coś tak prostego może być tak pyszne. Babcia robi ostrzejszą wersję - ale ponieważ R chory i nie chce niczego ostrego to nasza wersja jest lżejsza. 
Babci sos był szczerze biały i ostry jak prawdziwy chrzan :) 





Składniki:
  • 2 łyżki chrzanu
  • śmietana
  • mąka ziemniaczana
  • woda 


Przygotowanie:
  • chrzan mieszamy ze śmietaną i mąką
  • dodajemy do wody i zagotowujemy 
Ot cała filozofia.

My dzisiaj ze względu na małą ilość czasu, korzystaliśmy z wywaru na którym się gotowały pulpety - stąd też barwa naszego sosu nie jest śnieżnobiała.
Ale już wiem że sos ten będzie gościł u mnie na stole (w wersji Babcinej czyli ostrej) podczas Świąt Wielkanocnych :)




taki sam zestaw miała dzisiaj Babcia



ps. już nie mogę się doczekać jak będzie dłużej jasno w dzień i będę w stanie zrobić lepsze zdjęcia- aż podmieniłam z rana zdjęcia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)