bułeczki śniadaniowe
Uwielbiam weekendowe poranki. Gdy mamy razem wolne, zawsze wstaję wcześniej od R - to przyzwyczajenie wczesnego wstawania do pracy (nie wiem dlaczego R tak nie ma :p) Mam wtedy czas tylko dla siebie i nie wiem dlaczego ale najczęściej wtedy coś pichcę.
Dzisiaj postanowiłam przygotować bułeczki na śniadanie.
Przepisy staram się wyszperać z internetu lub z książek które posiadam - tym razem znalazłam stronę goscinne progi na której mamy wiele przepisów do wypróbowania.
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 -2 łyżki cukru
- 5 szklanek mąki (ok 500 g)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wody (ciepłej)
- opcjonalnie jajko
Przygotowanie:
- przygotować rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i szklanki wody - ostawiamy na ok 15 minut
- mąkę przesiać przez sito - dodać pozostałe składniki
- rozczyn z drożdży wymieszać z mąką wymieszaną z wszystkimi składnikami i wyrabiamy ciasto
- wyrobione ciasto odstawiamy na ok 15 - 20 minut do wyrośnięcia
- tworzymy bułeczki i również pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut
- bułeczki można przez wstawieniem do piekarnika wysmarować jajkiem rozbełtanym z wodą i posypać np słonecznikiem czy makiem
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 min
![]() |
5 szklanek mąki to około 500 gram?! chyba nie bardzo:)
OdpowiedzUsuńja mierzyłam miarką z ikei - dwie miarki u mnie to ok 1 szkl - wsypywałam do przesiewacza, który pełny ma 250 g a wyszły dwa przesiewacze;p
Usuńno tak mi wyszło - dlatego też tak podałam :)