przekąska sylwestrowa i nie tylko - parówki w cieście francuskim
W czeluściach telefonu znalazłam jeszcze zdjęcia przekąski sylwestrowej, która ponoć smakowała bardzo :)
Uwielbiam przekąski, które robią się praktycznie same
Składniki:
- ciasto francuskie
- parówki 4 szt.
- ser żółty
- keczup
- jajko
- rozwijamy ciasto francuskie
- dzielimy je nożem na cztery części (wszerz)
- na każdą z części układamy plastry sera żółtego (wyszło mi po 1,5 plastra na kawałek)
- na ser żółty układamy parówkę i keczup
- każdą z części zawijamy (rolujemy)
- dzielimy a małe części tak aby można było je zjeść na dwa gryzy
- smarujemy roztrzepanym jajkiem
- pieczemy w piekarniku - temp zgodnie z tą która jest na opakowaniu ciasta francuskiego - przez ok 30 minut (tak aby ciasto było zarumienione)
Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno :)
Smacznego !
Ciasto francuskie wychodzi zawsze wytwornie. :)
OdpowiedzUsuńdlatego zawsze mam w lodówce bo można przygotować na wiele sposobów w bardzo szybkim czasie :)
Usuń