Nowy Rok i oszukana strucla jabłkowa
Witam wszystkich w Nowym Roku :) Dzisiaj pewnie większość z Was wypoczywa i odsypia. Nie powiem bo również spała dużo dłużej nic na co dzień - ale również nie byłabym chyba sobą gdybym czegoś nie przygotowała :)
Dzisiaj coś bardzo prostego i szybkiego.
Wiadomo że zawsze mam ciasto francuskie w swojej lodówce, w zakamarkach również słoiki z przetworami. Dzisiaj chyba na nic więcej mnie nie stać ;p
Składniki:
- słoiczek przetworów jabłkowych
- opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- rozwijamy ciasto francuskie - dzielimy wizualnie na 3 części - dwie z nich tniemy w choinkę - jak na zdjęciu obok
- na środkową, nienaruszoną część, układamy jabłka
- teraz pozostaje już tylko zabawa - zawijanie ciasta w warkocz
- gdy już całe ciasto zawiniemy - smarujemy roztrzepanym jajkiem
- pieczemy ok 30 - 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st (tak na prawdę to zawsze patrzę jak zarumienione jest ciasto - i wtedy przedłużam czas pieczenia do uzyskania chcianego przeze mnie efektu)
- po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem
Smacznego Nowego Roku !
Ja nie szalałam wczoraj, więc dziś działam na normalnych obrotach.. :)Oglądam pyszne blogi, między innymi też Twój!
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
Szana dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńps. ja szaleć nie szalałam tylko byłam 24 h na nogach ;)