środa, 31 października 2012

kotlety rybne

Nie wiem który raz już z kolei robię te kotlety (zamrażalnik jest pełen "świeżego" dorsza z nad Bałtyku) ale zawsze wychodzą.

Przepis pochodzi ze strony Kotleta - są niezastąpieni :)


Składniki:
  • pół kg ryby - ja miałam dorsza
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
  • natka pietruszki
  • Jarzynka
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  • filety zmielić (np. przez maszynkę - u mnie Thermomix),
  • dodać odsączoną bułkę, jarzynkę i natkę pietruszki  - dokładnie wymieszać
Małżon ze względu na to że uwielbia kotlety chciał je obtoczone w jajku i bułce - zaryzykowałam i tak zrobiłam. Wyszło pysznie :) No i lubi również bardziej przypieczone kotlety (bladziochów nie uznaje ;) ).






Smacznego !

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie to morderczo spalone.Czy Malzon w ogole czuje smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę wybaczyć, ale to ledwo da się czytać. Nie wspomnę już o tym, że przepis jest niezwykle niedokładny. Ta "jarzynka" chociażby. Czy chodzi o jakąś przyprawę (choć w takim przypadku nazwa napisana być powinna z wielkiej litery), czy o zmielenie z kotletami jakiegoś warzywa (o czym także słyszałem), czy też chodzi o coś zupełnie innego?

    Przykro mi, jestem na nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy - trudno - nie każdy musi być na tak ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)