wtorek, 2 października 2012

bułki pszenne - Thermomix

Od soboty mieliśmy gości i brak czasu na wszystko :) Ale pomyślałam że dla nich warto upiec na szybko bułeczki, bo nie ma to jak swojskie pieczywo ;) I tak powstały bułeczki pszenne - przepis z książki "Dobre gotowanie" Thermomix



Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 1/2 MT ciepłej wody lub mleka (dałam pół na pół)
  • 500 g mąki 
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczki soli
  • nasiona wg uznania (dałam słonecznik, płatki owsiane i siemię lniane)
  • żółtko do smarowania

Przygotowanie:

  • do naczynia włożyć drożdże, cukier, mąkę, olej i sól - wyrabiać 2 min, obr. Interwał
  • wyjąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok 15 min) - ja zostawiłam w urządzeniu
przed                                                                po - podwojona wielkość
  • ciasto podzielić na tyle części i takie wielkości jakie chcemy uzyskać bułeczki (pozostawić na  15 minut do wyrośnięcia)
  • posmarować żółtkiem
  • piec w nagrzanym piekarniku - 15-20 minut, temp. 210 st.


 polecam :)

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. To moje ulubione bułeczki. Najlepiej smakują cieplutkie prosto z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba każda buła najlepiej smakuje gdy jeszcze parzy hehhee mam to samo P:)

      Usuń
  2. Witam, nie rozumiem 3 kropki, ile tej wody, lub mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MT to miarka Thermomixa. MT to 100 ml

      Usuń
  3. Hej.

    Mleko z wodą zniknęły z naczynia miksującego ��

    Buły właśnie rosną. Dam znać, jak wyjdą z pieca ��

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)