sobota, 20 października 2012

mini torcik orzechowy

Dzisiaj są urodziny mojej Babci - wizyta jednak przełożona na jutro. Moim zadaniem było upieczenia torcika. Pomysłów wiele ale wczoraj nie był chyba mój dzień na pieczenie ;p najpierw piekłam biszkopt z nowego przepisu O_o nie wiem co mnie podkusiło ;p następnie nie wyszedł krem tiramisu (przepis na to co z tego zrobiłam następnym razem) itd ... no nie wychodziło (dzisiaj już tort wyszedł)- ale dzięki temu wyszły mini torciki orzechowe :)




Biszkopt - na ten biszkopt przepisu nie podam ;p wybaczcie ale to był mini mini biszkopcik - nie urósł kompletnie - porażka ...

Składniki na masę orzechową: (wg Termomixa)
  • 250 g orzechów
  • 2 MT mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (miałam tylko 80)
  • 3 krople aromatu migdałowego (nie dałam)
  • 1/4 MT spirytusu (nie dałam)
Przygotowanie:
  • w suchym naczyniu zemleć cukier - czas 20 s, obr 9 - przełożyć do naczynia
  • orzechy zemleć - czas 20 s, obr 7
  • założyć motylek, wlać 2 MT ciepłego mleka i ucierać - czas 5 min, obr. 1 
  • odłożyć do ostudzenia
  • do cukru dodać masło o temp. pokojowej i ucierać na puszystą masę - czas 30 s, obr 3
  • założyć motylek, następnie przez otwór w pokrywie, przy pracującym TM, dodawać wystudzone orzechy (i ew. alkohol) - czas  min, obr 3

Nie mam profesjonalnego sprzętu więc małe kółka wycinałam kieliszkiem do brandy :) Obręcze zrobiłam ze "sreberka". Torciki składają się z dwóch warstw jak prawdziwe torty - biszkopt masa biszkopt :) Noc spędziły w lodówce i takie cudo mamy :)



Smacznego !!

2 komentarze:

  1. yyy jak prawdziwy tort - biszkopt masa biszkopt?? Torty składają się z conajmniej trzech warstw biszkopta + dwie warstwy masy, a bywa że i cztery warstwy biszkopta ;) to co Tobie wyszło to po prostu przekładaniec, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy ja w takim razie robię same przekładańce :)
    Dla nas to torty/torciki są, ale nie jestem profesjonalistką :)
    Ale dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)