sobota, 14 stycznia 2017

zapiekana tortilla

Jeśli chcemy mieć pomysł na szybkie danie gdy goście za pasem, to zapraszam na zapiekane tortille. Oczywiście szybkie danie pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Inaczej wyprawa do sklepu murowana, bo zapiekane tortille i tak warto zrobić, a goście będą zadowoleni.
Połączenie chili con carne czy zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych.




Składniki:
  • tortille 6 sztuk
  • ok 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej
  • 1/2 papryki (kolor jaki mamy)
  • 1 cebula
  • 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, meksykańska, chili  
  • ser żółty lub mozzarella

Przygotowanie:
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
  • dodajemy mięso, doprawiamy i podsmażamy aż mięso będzie gotowe
  • dodajemy kukurydzę i pomidory i dusimy przez ok 10 min
  • dodajemy paprykę, groszek i odsączoną fasolę
  • doprawiamy do smaku i dusimy tak aby jak najwięcej sosu odparowało
  • na placek tortilli nakładamy porządną porcję nadzienia
  • zawijamy w rulon jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • posypujemy serem lub nakładamy plastry sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 10-15 min tak aby ser się rozpuścił



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)