sobota, 28 stycznia 2017

puszysty omlet z gruszką

Jeśli macie trochę więcej czasu na śniadanie niż przysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :)



Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • odrobina masła
  • gruszka
Przygotowanie:
  • białka oddzielamy od żółtek
  • dodajemy do nich cukier i ubijamy z nich pianę
  • do ubitej piany dodajemy żółtka i mąkę 
  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  • na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną
  • smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut
  • następnie obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę
  • omlet przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną gruszkę - można dodać jogurt naturalny i cukier puder :)




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)