piątek, 13 stycznia 2017

kasza orkiszowa z warzywami i indykiem - lunch do pracy

Jak wiecie uwielbiam dania jednogarnkowe. Wtedy spokojnie można sobie poszaleć w kuchni,  a zmywania za dużo nie ma. Do takich dań pasują wszelkie kasze czy ryże. Tym razem użyłam kaszy orkiszowej. Jadłam ja pierwszy raz, ale smak bardzomi podpasował i już wiem, że będę z niej częściej korzystała.  Do tego to co tygryski lubią najbardziej plus kawałek indyka i danie do pracy czy też na obiad / kolację  gotowy.  

No i co najważniejsze ,  robi się dosłownie w 30 min. Czyli tyle ile zazwyczaj mam teraz na przebywanie spokojne przy garnka hej.  Chociaż i tak zazwyczaj słyszę  "pomogę Ci mamo, ploossiiieeeee" 😁😁😁😁



Skladniki:
  • ok 100-150 g gulaszu z indyka
  • 1 cebula 
  • 1/2 papryki
  • 2-3 łyżki kukurydzy 
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • sól i pieprz do smaku 
  • przyprawa do drobiu 
  • papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
  • cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (można beztluszczowo oczywiście)
  • dodaj  pokrojonego indyka i dopraw do smaku
  • smaż tak długo aż indyk będzie gotowy 
  • dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chwilkę smaż
  • dodaj kukurydzę i wsyp kaszę 
  • zalej wodą tak, aby przykryła nasze danie i gotuj ok 15 min tak, aby kasza wchłonęła wodę , od czasu do czasu zamieszaj 
  • dopraw do smaku 
Smakuje bardziej dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło .  Idealnie nadaje się na lunch do pracy.  









Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)