wtorek, 29 listopada 2016

śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym

Ten przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku i podniebienie zaspokojone :) 



Składniki:
  • 2 płaty śledziowe
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 cebulka
  • po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu
  • olej

Przygotowanie:
  • paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy
  • uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz
  • do dużej miski wsypujemy przyprawy
  • dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy 
  • w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca
  • zalewamy wszystko olejem
  • odstawiamy do lodówki na min. 24 h 

Smakują najlepiej po 2-3 dniach :) 






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)