schab zapiekany z pieczarkami w pomidorach
Jeśli ktoś jest miłośnikiem schabowego, to nawet jemu po kilku porcjach tradycji zapragnie się mała zmiana. Jak to dobrze pracować z kobitami, które również lubią gotować. Zawsze znajdzie się nowy pomysł lub inspiracja. I tak oto u nas w domu pojawił się zapiekany schab. Co prawda zrobiłam z dużo mniejszej porcji, ale wyszło przepysznie.
Składniki:
- schab - tak na ok 5-6 kotletów
- 1/2 kg pieczarek
- 1-2 duże cebule
- przecież pomidorowy - u nas pulpa pomidorowa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- pieczarki kroimy w paski, a cebulę w piórka
- schab dzielimy na kotlety i każdego z nich ubijamy ręką, pieprzymy i solimy do smaku
- kotlety delikatnie obsmażamy z obu stron - tylko żeby zamknęły się naczynka
- do naczynia żaroodpornego kładziemy warstwami
- schab - pieczarki - cebula - pomidory
- i tak do końca
- zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1 h
Smakuje zarówno dobrze na zimno jak i na ciepło :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)