sobota, 5 listopada 2016

schab zapiekany z pieczarkami w pomidorach

Jeśli ktoś jest miłośnikiem schabowego, to nawet jemu po kilku porcjach tradycji zapragnie się mała zmiana. Jak to dobrze pracować z kobitami, które również lubią gotować. Zawsze znajdzie się nowy pomysł lub inspiracja. I tak oto u nas w domu pojawił się zapiekany schab. Co prawda zrobiłam z dużo mniejszej porcji, ale wyszło przepysznie.



Składniki:
  • schab - tak na ok 5-6 kotletów
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1-2 duże cebule
  • przecież pomidorowy - u nas pulpa pomidorowa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • pieczarki kroimy w paski, a cebulę w piórka
  • schab dzielimy na kotlety i każdego z nich ubijamy ręką, pieprzymy i solimy do smaku
  • kotlety delikatnie obsmażamy z obu stron - tylko żeby zamknęły się naczynka 
  • do naczynia żaroodpornego kładziemy warstwami 
    • schab - pieczarki - cebula - pomidory 
    • i tak do końca 
  • zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1 h 

Smakuje zarówno dobrze na zimno jak i na ciepło  :) 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)