sobota, 26 listopada 2016

cytrynowe śledzie

Okres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze trochę czasu jest, ale ... no właśnie. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami jednak chcemy czegoś nowego. No i tak powstał przepis na śledzia cytrynowego. Słyszałam, że z cytryną śledzik jest przepyszny. Ja co prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta.



Składniki:
na 1 słoiczek
  • 2 śledzie
  • 1 nieduża cebula
  • olej cytrynowy - u mnie Global Fit
  • kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:
  • śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie)
  • cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części)
  • śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz
  • w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca
  • zalewamy olejem i dodajemy kilka ziarenek pieprzu
  • zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki  - pozwólmy się składnikom dokładnie wymieszać

Najlepiej smakuje na drugi dzień :) 






ciemność widzę ciemność :)



Smacznego !






2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)