wtorek, 21 czerwca 2016

chleb z dynią

Ponieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast najlepszym pomysłem dla mnie jest pieczywo. A gdy wypróbowałam ten przepis wiem, że trzeba będzie go powtórzyć :)
 
Przepis znaleziony na stronie delicioustitbits.blogspot.com. Ja niestety nie posiadam garnka żeliwnego, dlatego piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym. Wyszły dwa bochenki - jeden duży drugi mały :)




Składniki:

Przygotowanie:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto - Thermomix 3 min/poz Interwał
  • przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, ciasto podwoi swoją objętość
  • po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę/deskę oprószoną mąką, rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka - czynność powtarzamy dwukrotnie
  • formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
  • przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st i pieczemy przez 30 min
  • następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 min
 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)