piątek, 24 czerwca 2016

gotowany bób

Może komuś wydawać się, że po co taki przepis. Ale najprostsze rozwiązania czasem są najlepsze. A trzeba korzystać, póki bób jest jeszcze młody i świeży. Uwielbiam, choć zapach może kogoś odstraszać - R ostatnio pomylił się i zapytał czy Młodej nie trzeba przewinąć ... no cóż każdy ma jakieś skojarzenia. A ja lubię taki najzwyklejszy - nawet bez soli. Można dłubać i się delektować.
 



Składniki:
  • bób

Przygotowanie:
  • bób gotujemy we wrzącej osolonej wodzie w proporcji 1/2 (jedna porcja bobu na 2 porcje wody - czyli np. 1 kg bobu w 2 l wody) przez ok 3-5 minut
    • najlepiej po tym czasie wyłowić jedno ziarenko ;) i sprawdzić czy jest ok
  • łuskamy bób - można się poparzyć ale gorący najlepszy - można posolić lub nie :)





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)